De weersverwachting

vrijdag 27 mei 2011

De vrijdag in Monaco

De dag begon met een teleurstelling, de trein die we gedacht hadden te nemen was gecancelled. De volgende trein ging 30 minuten later dan gepland dus ons tijdpad in Monaco waar we eigenlijk alleen de GP 2 race willen bekijken gaat op de kop. Het rustig richting tribune slenteren wordt nu even doorstappen. Toch begint de dag als een schoolreisje. Als we denken dat we alleen in een treinstel zitten komt er een hele klas jonge kinderen binnen, schatting 5 á 6 jaar met twee juffen er bij. Allemaal petje op en rugzakje om. Waar hebben we dat meer gezien. We voelen ons direct thuis en hebben het gevoel dat het wederzijds is. De stemming wordt al snel uitgelaten en als de trein zich in beweging zet doen alle kinderen wat kinderen op schoolreisje doen, ze kijken wat papa of mama in de rugzak heeft gestopt en beginnen direct met snoepen. Naast ons zit een leuk stelletje maar het jongetje weigert pertinent het uitgestoken handje van het meisje te voorzien van een snoepje.  Ik wil wel zeggen “jongen zo doe je dat niet” maar mijn Italiaans is nog niet helemaal op peil.  Een station verder stappen ze al weer uit. Jammer de stemming en het geluid zijn direct weg….

In Monaco stappen we even flink door naar tribune T2 waar we zaterdag de kwalificatie F1 en overige races gaan volgen. Onderweg vallen een paar druppels regen!! Het waait ook behoorlijk, de anders zo gladde zee had schuinkopjes op de golven. Vanuit zee drijven meerdere wolken binnen, hopelijk houden we het droog. We stappen toch maar even flink door. Het blijkt echter mee te vallen, binnen een kwartier zijn we van station naar tribune gelopen. De GP2 is net naar de startposities gereden en de opwarmronde is zelfs nog niet geweest. Onze favoriet voor deze race, de Nederlander Guido van der Garde met auto nummer 4 start vanaf plaats 5. He, dat is raar, gisteren lazen we nog dat hij vanaf poleposition mocht starten. We hebben echter geen nieuws meer gezien dus kennen we de redenen niet. Ook de GP2 is een indrukwekkende raceklasse, menig formule 1 coureur heeft er gereden. Het is een wachtkamer vol met jongens die racetalent hebben maar de kneepjes van het vak nog moeten verfijnen. Er zit dit jaar niet echt een supertalent bij die rechtstreeks in een formule 1 auto kan stappen. De meesten moeten een bak met geld meebrengen. Kijk bijvoorbeeld naar Pastor Maldonado bij AT&T Williams F1. Die heeft meer dan 10 miljoen dollar betaald om te kunnen racen. Dat heeft Nico Hülkenberg, een echt racetalent, de kop gekost. Williams heeft het geld nodig, Maldonado wil graag racen, 1 en 1 is 1,5 want hij rijdt geen deuk in een pakje boter. Maar goed weer terug naar de race. Als de mannen langskomen is het wel heel erg veel lawaai want het geluid kan niet goed weg. Nadat ze in één ronde hun banden en remmen hebben opgewarmd gaan ze spectaculair van start want de nummer 4 van de startvolgorde komt niet van zijn plaats. Gele vlaggen worden gezwaaid ten teken van een probleem met een van de auto’s en op miraculeuze wijze weten alle auto’s achter de onfortuinlijke nummer 4 hem te ontwijken. 
Omdat hij zo mooi is, de Safetycar!!

Van de Garde neemt de 4e plek in na de start en via het grote TV scherm vlak voor onze neus volgen we zijn verrichtingen bij Casino, in de Tunnel en als hij Tabac opdraait hoeft hij alleen nog maar langs Piscine en de chicane en dan schiet hij al weer aan ons voorbij richting Rascasse. 
Van der Garde nog heel en snel!
Hij heeft het tempo er goed in zitten en als de eerste auto’s hun pitsstop maken hebben we goede hoop dat van der Garde enkele plekken kan opschuiven. Dat zou ook mooi zijn voor zijn kampioenschapkansen. Tot onze schrik zien we dan dat hij van achteren wordt aangereden als hij moet remmen voor de chicane na de uitgang tunnel, zijn achtervleugel hangt helemaal scheef, dat gaat niet meer goed komen. Uiteindelijk rijdt hij nog enkele ronden maar moet dan toch de strijd opgeven. Het lijkt op schade aan de versnellingsbak en die zit ook achterin de auto. Jammer, heel jammer, weg punten voor het kampioenschap, hopelijk kan hij morgen in de tweede race nog wel enkele punten scoren. We gaan het zien.

Na de huldiging van de winnaar besluiten we nog even een stukje Monaco te doen. Het weer is er namelijk prima voor, de hitte van de afgelopen dagen heeft plaats gemaakt voor een fijne warme dag met een briesje vanuit zee. We schatten een graadje of 24. We kijken uit op het prinselijk paleis en de zone waar we zondag zitten, staan, boomhangen of wat dan ook, de Secteur Rocher. 
Prinselijk paleis
Na een niet al te lange klim via een heel brede trap zijn we naar schatting een meter of 70 boven de zeespiegel bij het paleis en is het uitzicht over Monaco adembenemend (zeker na de klim). Te zien aan de vlag op het paleis is de prins thuis. 
Het prinselijk paleis met tourist.
Adembenemend uitzicht over Monaco!! Vanaf Paleis
Ik weet niet of dat net zoals in Nederland is maar neem het gemakshalve maar even aan. We willen nog wel even een vrijgezellenavond met hem plannen maar durven de beveiliging niet ongevraagd door. Voor het paleis staat namelijk een heel erg traditioneel geklede bewaker met een heel erg modern, waanzinnig echt en vermoedelijk met scherp geladen uitziend schietgeweer met bajonet. 
Zwaarden, geweren, laat maar, bewaking is goed!!
Als wapen- en special tactics expert van ons tweekoppig reisgezelschap schat ik de kans op ongeschonden(dwz zonder kogel of steekwonden) binnendringen heel gering in en met algemene stemmen besluiten we alleen maar foto’s te maken. De prins weet niet wat hij mist……. The Hangover gezien???? Peanuts….
Het ziet er al geweldig mooi uit. Er wordt nog volop gewerkt om alles spik en span te krijgen voor het aanstaande huwelijk van de prins met zijn verloofde. Verderop staat de kathedraal en we nemen even een kijkje. Kunnen we dadelijk tijdens de huwelijksceremonie onze moeders en vrouwen een beetje bijpraten over hoe het er in het echt uitziet!!! Het is een prachtig mooie kathedraal.
Imposant!!
De gedenkstenen van prinses Gracia en prins Rainier liggen aan het einde van een lange rij vorsten en prinsessen. Toeristen lopen af en aan, het is de moeite waard om te bekijken. Uiteraard ontbreken de souvenirshops niet maar de kleine straatjes en nauwe doorgangen zijn geweldig leuk om te zien, want zo doemt er dan weer een mooi gebouw voor je op. Het gebied rondom het paleis is in zijn geheel de moeite waard bij een bezoek aan Monaco. Het is inmiddels lunchtijd en in een van de vele restaurantjes op de berg eten we een lekker broodje en drinken we een heerlijk koele cola. De conclusie trekkend dat we tijdens een formule 1 weekeinde nog nooit zoveel cultuur hebben gezien stappen we op en pakken we de gratis bus naar het treinstation. Vanaf donderdag van het formule 1 weekeinde tot de zondag schijnen de bussen gratis te zijn, wisten we niet maar wel fijn. Het scheelt ons een fikse wandeling van het prinselijk paleis naar het station. Nadat voor de tweede keer onze treinkaarten zijn gecontroleerd mogen we het perron op en zijn we in no time weer terug in Ventimiglia. Buiten het station doen we even de Gelateria aan die ons al dagen lonkt, met twee grote ijsco’s op de hand lopen we gemoedelijk terug naar de camping. Onderweg zien we wel dat de rivierdoor Ventimiglia  aan het zwellen is. Het rustige stroompe van enkele dagen geleden is inmiddels veel breder geworden en stort zich vol overgave richting zee. Kennelijk smelt het flink in de bergen. Het is mooi om te zien. Overigens zagen we in de rivierbedding ook een kudde geiten lopen, bestaan watergeiten??

Op de camping heeft het kennelijk ook hard gewaaid. Onze handdoeken zijn van de waslijn en hangen over de stoelen, het oventje in de voortent is omgewaaid. Hmmm, later blijkt dat onze Duitse buren de spullen bij elkaar geraapt hebben en netjes over de stoel gehangen, toch het echte camping leven, je helpt elkaar. Prosit, a domani!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten